Mučenikovo oproštajno pismo

Blaženi Bartolome Blanco Marquez rođen je 25. listopada 1914. u Pozoblancu u Španjolskoj. Bio je tajnik Katoličke akcije u Španjolskoj. Osuđen je s još 15 svećenika i drugim laicima za vrijeme Španjolskog građanskog rata, sucima je rekao da bi nastavio biti katolik ako ostane živ, te se nije protivio smrtnoj osudi. Ubijen je kada je imao 21. godinu, 2. listopada 1936., govoreći: „Živio Krist Kralj!“

Prije smrti napisao je pismo svojoj obitelji:

„Ovo je moja posljednja želja: oproštenje, oproštenje, oproštenje, ali oproštenje koje ja želim je da im učinite dobra koliko god možete. Stoga, želim da me osvetite s kršćanskom osvetom: da vratite puno dobra onima koji su meni pokušali učiniti zlo.“

Pismo koje je mučenik napisao svojoj djevojci glasi:

„Moja najdraža Maruja,
uspomena na tebe pratit će me do groba, i sve dok najblaži otkucaj pokreće moje srce, ono će kucati tebi za ljubav. Bog je uzvisio ovu zemaljsku ljubav, oplemenjujući ju kada se volimo u Njemu. Iako je u mojim posljednjim danima Bog moje svjetlo i moja čežnja, to ne znači da me uspomena na moje najdraže neće pratiti sve do trenutka smrti.

Moja slatka utjeha je da sam ovdje s puno svećenika koji izlijevaju blago milosti u moju dušu, te ju jačaju. Gledam smrti u oči, i vjeruj mi, to me ni najmanje ne straši.

Moja osuda pred ljudskim sudom bit će moja čvrsta obrana pred Božjim sudom. U njihovu naporu da me uvrijede oni su me oplemenili, u nastojanju da me osude oni su me oslobodili, u pokušaju da me izgube oni me spašavaju. Vidiš li što mislim? Naravno, pitaš zašto? Zato što ubijajući me, daju mi pravi život i u osuđujući me da sam uvijek čuvao najviše ideale religije, naroda i obitelji oni mi otvaraju vrata neba.

Imam još samo nekoliko sati prije mog konačnog počinka, kada će moje tijelo biti pokopano u nekom grobu u ovom groblju Jaen, dopusti mi da te zamolim samo jednu stvar: da u uspomeni na ljubav koju smo dijelili, koja je u ovom trenutku poboljšana, da uzmeš kao svoj glavni cilj spas svoje duše. Na taj način ćemo se sjediniti u nebu za svu vječnost, gdje nas ništa neće rastaviti.

Zbogom do tog trenutka, najdraža Maruja! Ne zaboravi da te gledam s neba, i budi uzorna kršćanska žena, budući da na kraju zemaljska dobra i zadovoljstva nisu od nikakve koristi ako ne uspijemo spasiti svoju dušu.

Moja zahvalnost ide tvojoj obitelji, a tebi sva moja ljubav, koja je uzvišena u ovim satima smrti. Nemoj me zaboraviti, moja Maruja, i neka te uspomena na mene uvijek podsjeća da postoji bolji život, i da bi njega trebalo postaviti za našu najvišu težnju.

Budi jaka i stvori si novi život, mlada si i dobra, i imat ćeš Božju pomoć, za koju ću ja moliti za tebe iz Njegova kraljevstva. Doviđenja, do vječnosti, tada ćemo nastaviti voljeti jedno drugo za život vječni.“

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.